Aerob trening er godt for hjernen

En studie publisert i “British Journal of Sports Medicine” indikerer at aerob trening på jevnlig basis fører til fysisk utvidelse av hippocampus, et område i hjernen assosiert med verbal hukommelse og innlæring hos eldre kvinner. Det er stor fokus på hippocampus i forskning på demens, da området er svært sensitivt for aldring og nevrologiske skader. 

I studien deltok 86 kvinner i alderen 70 til 80 år med lettere svekket hukommelse, en faktor som kan føre til demens. Kvinnene klarte seg selv i hverdagen og levde i egen bolig uavhengig av hjelp. En tredjedel av kvinnene fikk i oppgave å utføre en times aerob trening i form av moderat gange to ganger i uken. En annen tredjedel: styrketrening og balansetrening to ganger i uken, og resterende: utholdenhetstrening med samme intervall. Størrelsen på hippocampus ble målt ved oppstart av studien og avslutningsvis.

Etter seks måneder, når studien ble avsluttet, viste målingene at kvinnene som utførte aerob trening hadde en betraktelig økning i størrelsen av hippocampus og forbedring av hukommelsen  fremfor de andre gruppene. I gruppen som utførte utholdenhetstrening, var det ingen endring i hippocampus eller hukommelse. 

Resultatet av studien viser at aerob trening kan bremse opp foringelse av hippocampus og svekket hukommelse, og dermed forebygge demens. På verdensbasis, diagnostiseres ett nytt tilfelle av demens hvert fjerde sekund. Eksperter mener at så mange som 115 millioner personer vil være demente i år 2050.