Gå til hovedinnhold

Aerob trening er godt for hjernen

En studie publisert i “British Journal of Sports Medicine” indikerer at aerob trening på jevnlig basis fører til fysisk utvidelse av hippocampus, et område i hjernen assosiert med verbal hukommelse og innlæring hos eldre kvinner. Det er stor fokus på hippocampus i forskning på demens, da området er svært sensitivt for aldring og nevrologiske skader. 

I studien deltok 86 kvinner i alderen 70 til 80 år med lettere svekket hukommelse, en faktor som kan føre til demens. Kvinnene klarte seg selv i hverdagen og levde i egen bolig uavhengig av hjelp. En tredjedel av kvinnene fikk i oppgave å utføre en times aerob trening i form av moderat gange to ganger i uken. En annen tredjedel styrketrening og balansetrening to ganger i uken, og resterende utholdenhetstrening med samme intervall. Størrelsen på hippocampus ble målt ved oppstart av studien og avslutningsvis.

Etter seks måneder, når studien ble avsluttet, viste målingene at kvinnene som utførte aerob trening hadde en betraktelig økning i størrelsen av hippocampus og forbedring av hukommelsen  fremfor de andre gruppene. I gruppen som utførte utholdenhetstrening, var det ingen endring i hippocampus eller hukommelse. 

Resultatet av studien viser at aerob trening kan bremse opp forringelse av hippocampus og svekket hukommelse, og dermed forebygge demens. På verdensbasis, diagnostiseres ett nytt tilfelle av demens hvert fjerde sekund. Eksperter mener at så mange som 115 millioner personer vil være demente i år 2050.

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.