Jakten på julestemningen

 Med svaiende palmer som strekker seg mot den sterke vintersolen, glimrer julestemningen med sitt fravær her i solens land. Ingen nysnø, juledekorerte vinduer eller julebelysning i sikte, men når små barn fra Colegio San Ildefonso i Madrid synger julelotteriets tallkombinasjoner over skjermen, ja, da er julen i gang.


Leter du godt nok, så finner du den. Det er julestemningen jeg snakker om. På Carrefour spilles julemusikk over høyttalerne, hyllene bugner av turron (spansk julegodt), og julepynt lager et vakkert fargespill hylle opp og hylle ned. Kanskje arrangerer kommunen du bor i førjulskonsert eller en juleoppsetning som vekker julehyggen i deg. De skandinaviske kirkene har også juleforeberedelser i form av juleverksted og julemesser. El Corte Ingles er kjent for sine fasadedekorasjoner, med tusenvis a lyspærer som danner vakre julemotiver. I Alicante har du to Corte Ingles å velge mellom, og her er det ikke bare fasaden som er pyntet til jul. Vareutvalg og dekorasjon bærer også preg av høytiden.

Julelotteriet

Ekte skandinavisk jul blir nok noe avslepet i kantene under solens land. Her handler det om å søke alternativt, og innlemme spanske tradisjoner i julefeiringen. Gjør man det, vil man omsider få den rette julestemningen. Skal man gjøre det på spansk vis, starter ikke julen før den 22. desember med barna som synger julelotteriets tallkombinasjoner. Da er det jul i de spanske hjem! Alle tv-apparater står på maksimalt volum, og forhåpningsfulle deltakere håper på storgevinst i verdens største julelotteri. Noen tar til og med turen til byen Sort i de spanske Pyrineer for å kjøpe lodd. Som navnet tilsier (Sort betyr lykke), er dette stedet å kjøpe julelodd. Det er her det selges flest julelodd i hele Spania, og også dermed der det er flest vinnere. For ekstra hell og lykke skal du aller helst stryke loddet mot den lykkebringende gullheksen som står utenfor lotteriutsalget i Avenida Generalitat 13 i Sort.

Matbordet

Julaften i Spania er, som i Skandinavia, familiefest med gavedryss og fremfor alt god mat, og dét i enorme mengder og variasjoner. En juleskinke står strategisk plassert på kjøkkenet med tilegnet stativ og sylskarp kniv. Olivenolje og brød er også sentrale ingredienser, og danner sammen med skinken den selsagte trio på ethvert tapasbord, også på den store dagen. Ja, du hørte riktig, det spises tapas på julaften. Den ene tapas´en etter den andre finner veien til matbordet. Tapas´en består gjerne av oster, potetchips, oliven, angulas (små-ål), stekte kjempereker, skinke, chorizo (paprikapølse), carne en salsa (gulasj), ensaladilla rusa (russisk salat), ensalada de cangrejo (krabbesalat) og mye, mye mer. Man er som regel mett før hovedretten kommer, som gjerne er en gedigen entrecot eller biff. Og når vi sier entrecot eller biff, ja, så er det bare entrecot eller biff, intet tilbehør! Fisk og skalldyr er også tradisjon på julebordet. Derfor stiger prisene enormt frem mot jul. 

Familiefest

Flere timer tilbringes ved matbordet sammen med nærmeste familie, og kanskje kommer en fjern slektning eller en nabo innom. Alle er velkomne i den spanske julefeiringen. Mange vitsemakere gjør stemningen lett, noen forener sine amatørstruper i et forsøk på “Noche de Paz” (Glade Jul) mens andre svinger helene i en sevillana. Spansk fest er høylydt og stemningsfull frem til det begynner å nærme seg midnatt og “misa de gallo”. Dette er en midnattsmesse som holdes for å gå julen i møte og feire Jesu fødsel. Navnet stammer helt fra romernes tid når man i basilikaen Santa María la Mayor holdt midnattsmesse, rett etter hanen gol. Midnatt ble populært bare kalt for “canto del gallo” (hanens gal), og siden har messen båret dette navnet.

Julekrybbe

I skandinaviske hjem er vi vant med juledekorasjoner hvor juletreet er en selvfølge. I Spania er ikke juletreet like selvfølgelig, og slett ikke juledekorasjonen. Det er heller ingen selvfølge å finne en juleduk i den jevne spanjols hjem, og kanskje enda mindre sølvbestikk og juleservice. Imidlertid har mange en julekrybbe stående. Noen er små ferdiglagede krybber, andre store og vakre etter flere ukers nitidig snekring og montering. Man hører til og med på nyhetene om familier som gjør om et helt rom i huset til julekrybbe. Krybben er strategisk i katolsk julefeiring. Det arrangeres julekrybbeutstillinger og konkurranser i det ganske land hvor den heldige vinner går av med pengepremien. Det finnes også egne krybbemuseer som er åpne året rundt. I Alicante finnes det et krybbemuseum som drives av krybbeforeningen “Asociación de belenistas de Alicante” og rådhuset i Alicante. 

Feliz Navidad


Los Reyes Magos
For spanska barn er Trettendedag Jul tradisjonelt høydpunkt i julen. Det er da man feirer at de tre vise menn Gaspar, Melchor og Baltasar nådde frem til Jesusbarnet. Dette gjøres med store parader i spanske byer og landsbyer. De tre vise menn (Los Reyes Magos) er ikledd kjortler og turbaner, og rir eller sitter i vogner og kastar ut massvis av godteri til barna. Det er i forbindelse med denne feiringen at barna får sine julepresanger. Typisk er også El Roscón de Reyes, et bakverk som spises til frokost på Trettendedag Jul. Det er pyntet med kandisert frukt og/eller sjokolade og er fylt med krem. Inni kremen ligger en liten bønne. Den som får bønnen, blir fulgt av hell og lykke hele neste år, helt frem til neste Trettendedag Jul.

Kommentarer